
Uzaktan Kontrollü Maketler
Uzaktan Kontrollü Maketler Nedir?
Uzaktan kontrollü maketler, inşaat sektörü ve mimarlar için vazgeçilmez eserlerdir. Mimari maketleri iki türlü düşünebiliriz. Birincisi, tasarımı henüz bitmemiş, hatta inşa edilmiş bir binanın daha küçük ölçekte maket olarak yeniden canlandırılmasıdır. Bu tip mimari maketlerde tasarım neyse, tıpatıp aynısı yapılır. Herhangi bir şekilde değişikliğe ya da yaratıcılığa gerek yoktur. Tasarım kesindir ve geriye dönüş de olmaz. Maket gerçeğe yakın olduğu olduğu kadar başarılıdır.
Uzaktan Kontrollü Maketler Nasıl Yapılır?
İkincisi ise fikir ve çalışma maketi, veya taslak maket olarak isimlendirebileceğimiz mimari maketlerdir. Bina henüz tasarım sırasındayken, tasarımcısı olan kişiler çeşitli çizimlerin yanında üç boyutlu olasılıkları da görme ihtiyacı duyarlar. İlk fikir maketleri sayesinde mimarlar ve tasarımcılar projeyi farklı çerçevelerden değerlendirme ve çeşitli değişiklikler yapma şansı bulurlar. Farklı donelerin yanında fikir ve çalışma maketlerinden kazandıkları izlenimleri de değerlendirmeye katan proje yapımcıları, ortaya çok daha güzel ve işe yarar eserler çıkarabilirler.
Ankara Uzaktan Kontrollü Maket
Hayal edilen bir cihazın ya da bir projenin üç boyutlu ve küçültülmüş bir modelini yaparak çalışmak, gerçeğin somut bir şekilde görülebilmesini sağlayacaktır. Uzaktan kontrollü maketler içerisinde bulunan bir cihazın kontrol edilebilir olması kişinin istediklerini projesinde yaşayarak görmesine olanak sağlayacaktır. Peki uzaktan kontrollü maketler içeriğinin yapım aşaması nasıldır?
- Maket yapımına altlık dediğimiz maket arazisinin konulacağı kısmın boyutları belirlenerek başlanır ve sonra bu altlığın imalatı yapılır. Uzaktan kontrollü maketler projesi doğrultusunda kabaca malzemeler tayin edilir ve maket yapımı sırasında kullanılacak malzemeler ayarlanır.
- Daha sonra proje üzerinden mimari maket tasarımını yaparak, hangi ölçekte maket yapılacaksa bilgisayar üzerinden o ölçekteki parça çizimleri yapılır. Üç boyutlu modelleme yapılacak bölümler varsa modellenir ve bilgisayarda ölçeğine bakılarak çizimleri yapılır.
- Çizimlerin bitmesinin ardından lazer kesim ve cnc makinelerinde mimari maket projesinin parça kesimleri yapılır. Bu kesilen parçalar montaj bölümündeki çalışanlarımız tarafından bir araya getirilir ve maketin kaba gövdesi oluşturulur.
- Sonrasında bu kaba gövdenin, proje sahibi kişilerin isteği doğrultusunda selülozik boya ile renklendirilmesi yapılır. Renklendirilme esnasında farklı renkler kullanılacaksa maske yöntemi uygulanır.
- Kaba gövdenin boyama işleminin ardından, eğer varsa camlar, doğramalar ya da korkuluklar takılır. Bunlar sırasıyla cepheye işlenir ve bütün detaylar en ince noktasına kadar gösterilir. Proje eğer bina ise, binanın çatısı ayrıca yapılır, çatı örtü malzemesi yine CNC makinelerinde işlenerek ortaya çıkarılır. Bina çatı imalatı bittikten sonra çatı da ayrıca boyanır ve binanın üstüne montajı yapılarak bina çatısı son halini alır.
- En başta yapılan altlık üzerine arazi, projedeki kotlarına uygun biçimde düzenlenir. Zemindeki doku (yeşil, sert zemin, toprak, karayolu, yaya yolu vb.) oluşturulur. Bina zemini bu biçimde hazırlandıktan sonra finale geline maketin, arazi üzerine montajı yapılır.
- Daha sonra eğer eklenecekse, aksesuar dediğimiz insan figürleri, araba, elektrik direği, ağaçlar gibi malzemeler maket üzerine konulur ve son olarak da peyzaj düzenlemesine uygun olarak daha önce ürettiğimiz peyzaj malzemeleri de konulur. Ardından uzaktan kontrol için gerekli mekanizmalar oluşturulur ve mimari maket tamamlanır. Uzaktan kontrol edilebilir olması sayesinde daha gerçekçi ve düşündürücü tasarımlar elde edebilirsiniz. Hayalinizdeki maket için iletişim bölümümüzden bize ulaşabilirsiniz.