
Konut Maketleri
Konut maketleri Hakkında
Konut maketleri ve diğer maketler gözlemlenebilir ve anlaşılabilir bir fiziksel yapıya sahiptir. Bu da üretimi yapılacak olan eserin kendisinden önce maketi ile bir iletişim oluşturarak tasarım sorunlarıyla daha rahat ve samimi bir iletişim kurulmasına sebep olmaktadır. Günümüzde bilgisayar yolu ile yapılan dijital modellemeleri en yoğunluklu kullanan maket tarzlarından biri konut maketleri dir.
Konut Maketleri Tasarımı
Tasarımcılar keşfedebilmek, şekillendirmek ve geliştirmek amacıyla oluşturdukları düşüncelerini üç boyutlu olarak aktarabilmenin yolu olarak maketleri kullanır. Ancak her maket özel bir amaca sahiptir. Örneğin konut maketleri konut fikirlerini paylaşmaya yarar. Tüm düşünceleri, sanat ya da tasarım nesnesinin her halini tek bir maket üzerinde sunabilmek mümkün değildir. Başka bir deyişle, her maketin görevi bir diğerinden farklıdır. Örneğin bazı maketler henüz olgunlaşmamış fikirleri tartışarak bir tasarlama ya da deney ekipmanı olarak iş görür. Kimi maketler ise, daha gelişmiş bir bakış açısı ve uygulama yöntemi ile birlikte tasarım süreci sonlanmış bir eser ya da nesneyi hedef kitleye tanıtmak için kullanılır. Yani her maketin fonksiyonları, onları kimin ne amaçla kullandığına göre değişkenlik gösterir.
Konut Maketi Ankara
Konut maketleri nin amacı ise mimarın konut hakkında düşüncelerini ortaya koymasıdır. Tasarım aşamalarını zaman açısından düşünürsek eğer, fiziksel maketin en güzel avantajlarından birisi hızlı üretilebilir olmasıdır. Ekip halinde çalışan tasarımcılar malzeme, form, boyut ve renk hakkındaki düşüncelerini de kendi aralarında maketler yardımı ile paylaşabilirler. Maket kullanımının, dijital modelleme teknikleri ya da çizim, boyama gibi iki boyutlu olan fiziksel düzlemdeki tasarlama araçları ile farkı ise, gerçek dünyadaki boyut, biçim ya da renk gibi görsel olarak zengin kaynakları farklı ölçeklerde alarak üç boyutlu görsel bir dil oluşturma özelliğidir.
Maket Ev
Maketin boyutu tasarım sürecinin farklı evrelerinin gerekliliklerine göre değişken ölçeklerde olabilir. Dolayısı ile maket, kolay algılamayı sağlayıcı bir anlatımdır ve tasarım düşüncelerinin tüm özelliklerinin daha net ve etkili bir biçimde aktarılabilmesine yardımcı olur. Bir maket üzerindeki tasarımlar gerçek dünyaya göre çok daha kolayca değiştirilebiliyor ve manipüle edilebiliyor. Fiziksel model yapmak, mimarların eski çağlardan beri kullandıkları ve vazgeçemedikleri, hala hem tasarım hem sunum hem de eğitim aşamalarında ısrarla kullandıkları bir yöntem olarak kalmıştır. Günümüzün gelişmiş dijital modelleme tekniklerine karşın varlığını sürdürebilmesinin belki de en önemli sebebi; giriş bölümünde de özetlenen fiziksel gerçeklik özelliklerinin sağladığı yararlardır. Mimarların tasarım fikirlerini üç boyutlu haliyle incelemek ya da sunmak için kullandığı bu maketler, mimari bir düşüncenin fiziksel yapı taşı olan genel görsel özelliğini gösterebileceği gibi, projenin belli başlı öğelerini öne çıkararak onlara vurgu yapmayı sağlamak amacı ile de kullanılabilir. Maket, mimari bir tasarım fikri için, ölçek, malzeme ve biçim özelliklerini anında ortaya koyabilen bir yapıdır.